Review uit het Tijdschrift voor coaching

Spirit en Spruitjes
Albert Aukes. Uitgeverij Elikser, 2013. ISBN: 978 90 895 4528 2

Spirit en Spruitjes van Albert Aukes is een toegankelijk geschreven boek over levenskunst en spiritualiteit. Een handleiding in heldere taal om de levenslust in jezelf voluit te laten stromen. Aukes haalt het beste uit diverse bronnen en stromingen. Spirituele wijsheid vertalen naar het aardse leven is zijn motto (spirit en spruitjes dus).

Het boek bestaat uit 14 hoofdstukken die allemaal een ander aspect belichten van zaken die de lezer kunnen helpen bij het creëren van meer zingeving en levensvreugde; bij het voluit leven van je eigen verhaal.

Het leven biedt de kans om op reis en avontuur te gaan. Als we trouw zijn aan onszelf en de verantwoordelijkheid durven nemen voor onze behoeftes en keuzes dan kan onze levensenergie voluit stromen. Daarbij kunnen we leren optimaal gebruik te maken van onze aangeboren stress-mechanismen: vluchten, vechten of bevriezen. Leren soepeler mee te bewegen met het leven, minder mee te resoneren met anderen en leren onze aandacht bewust te richten, zijn zaken die helpen vol levenslust het leven te leven waarin we volledig tot ons recht komen. Leer gebruik te maken van de intelligentie van je hele systeem, je volledige potentieel en niet alleen van je gedachtes, emoties en impulsen. Zelfacceptatie is een belangrijk middel om de levensenergie te laten stromen. Zo wordt geen energie meer verspild aan het onderdrukken van onze negatieve kanten en krijgen we meer zicht op onze innerlijke schat.

Aukes weet met de juiste anekdotes en verhalen uit het dagelijks leven de lezer tot het einde te boeien en met een verfrissende dosis humor nodigt hij je uit om steeds weer met zelfcompassie in de voorgehouden spiegel te kijken en verder te gaan op de reis van zelfontdekking en ontwikkeling.  Zonder zelf echt vernieuwend te zijn, is het hem gelukt om door het samenbrengen van de wijsheden van anderen en daarnaast te putten uit diverse spirituele stromingen en bronnen, een mooi geheel te vormen wat de lezer aanzet het beste uit zichzelf te halen.

Vera Groeneveld, GZ-psycholoog

 

Bron:http://www.tvc.nl/nl/actueel-en-nieuws/item/866