Jiu-Jitsu Wolvega

Algemene informatie

Wat is Jiu Jitsu?

Jiu jitsu is de moeder van de vechtkunsten. Het karate, judo, aikido en ninjitsu komen voort uit het jiu jitsu. Feitelijk is het een mix van alle Japanse vechtsporten, de basis van MMA.  De nadruk bij jiu jitsu ligt op zelfverdediging. Daarnaast is het conditioneel een geweldige sport en is het een complexe en toch ook weer gemakkelijke sport om aan te leren. Kinderen kunnen starten met jiujitsu vanaf ongeveer 8 jaar en het is tot op hoge leeftijd te beoefenen. Ook zijn er wedstrijdvormen bij jiu jitsu, vraag hiernaar bij de docent.

 

Wanneer zijn de lessen?

Maandag 18.30 – 19.30 uur :
Jeugd vanaf 8 jaar

Maandag 19.30 – 20.30 uur :
Junioren vanaf 14 jaar en Senioren

Woensdag 18.30 – 19.30 uur:
Jeugd vanaf 8 jaar

Woensdag 19.30 – 20.30 uur:
Junioren vanaf 14 jaar en Senioren

Wat is Jiu Jitsu nog meer?

Jiu-Jitsu is een Japanse vechtkunst en betekent letterlijk vertaald ‘zachte kunst’. De Japanner kent zeer vele Jiu Jitsu vormen. Het woord ‘Jitsu’ (kunst) is het beste samen te vatten in het begrip dat een bepaalde perfectie wordt bereikt door grondige studie en oefening. In het woord ‘Jiu’(zacht) ligt het principe dat aangeeft op welke wijze Jiu Jitsu wordt toegepast. Het woord ‘zacht’ moeten we niet al te letterlijk opvatten. Het geeft meer aan dat wij de kracht van de tegenstander, bij de toepassing van Jiu Jitsu, niet met puur eigen lichaamskracht trachten te weerstaan. Dus geen lichaamskracht stellen tegenover lichaamskracht, waardoor de lichamelijk zwakkere altijd zal verliezen. ‘Jiu’ betekent zacht in die zin dat de fysiek sterkere tegenstander wordt overwonnen door meegeven.

Video afspelen

Door eigen lichaamskracht toe te voegen bij de kracht van de tegenstander en wel zodanig dat wij in staat zijn om die krachten te controleren en te leiden in een richting, met als einddoel het uitschakelen van de kracht van de tegenstander. Overwinnen door meegeven. Maar ook door het inzetten van eigen lichaamskracht gericht op zwakke punten van het lichaam van de tegenstander. En verder, de tegenstander in een positie brengen dat hij niet kan beschikken over de volledige kracht van zijn lichaam. Al deze mogelijkheden tezamen leren toepassen en tot een hoge mate van perfectie beheersen, is het doel van het beoefen van Jiu Jitsu.

De Bewegingsprincipes

 De manier waarop mensen zich bewegen en verplaatsen in een vecht- of ontmoetingssituatie zegt veel over de manier hoe deze mensen communiceren met hun collega’s en medemensen. Door te kijken naar hoe mensen zich bewegen en verplaatsen kun je ze helpen zich bewust te worden hoe ze zich in confrontaties en gesprekken gedragen. Er is een correlatie tussen hoe mensen zich bewegen op het fysieke vlak en op het mentaal verbale vlak. Uiteraard is die relatie er ook met het emotionele en energetische (uitstraling) vlak. Bij de behandeling en uitvoering van de bewegingsprincipes is het belangrijk om te ontdekken wat de overeenkomst is tussen hoe mensen zich fysiek bewegen en hoe ze zich bewegen in gesprekken. Dit zou je de persoonlijke stijl van iemand kunnen noemen. Het is belangrijk dat deelnemers dit zelf zoveel mogelijk ontdekken. Juist het ervaren en het voelen van de beweging vertelt mensen waar ze zich het meest prettig bij voelen. De stijl waar ze zich het meest prettig bij voelen is hoogstwaarschijnlijk ook de stijl hoe men zich in gesprekken neer zet.

Waar zijn de lessen?

De lessen vinden plaats bij Fit en Fun in Wolvega. Vanaf 1 September 2020 kunt u zich aanmelden. Er zullen verschillende abonnementen worden aangeboden. 

Meld je aan!

U kunt zich aanmelden vanaf 1 September 2020 bij Fit & Fun plaza Wolvega.